Orkestra şefi, belirlenmiş parçayı çalacak olan orkestrayı yöneten kişidir. Bir müzikalin etkili olabilmesi için şefin vurguları belirlemesi ve tüm orkestrayı yönetmesi çok önemlidir. Dışarıdan bakıldığında sadece çubuk sallıyor görüntüsü verilse de aslında yaptıkları iş büyük ustalık gerektirmektedir.

 

Aslına bakarsanız bir orkestrayı ve müziği uçuran kişi şeftir. Vuruşların ve girişlerin ne kadar önemli olduğunu iyi bir müzik şefi izlediğinizde anlayacaksınız. Sadece müzik aletlerini ve müzisyenleri değil aynı anda seyirciyi de yönetmekte olduklarını gözlemleyeceksiniz. Bu büyük etkiyi sağlayan dünya üzerinde en iyi 20 orkestra şefi bulunmaktadır. Efsaneleşmiş bu 20 şef büyük müzik ekolleri tarafından listelenmiştir.

 

 

En İyi 20 Orkestra Şefi

1 – Sir Charles Mckerras

Charles Mckerras 17 Kasım 1925 – 14 Temmuz 2010 tarihleri arasında yaşamış Avustralyalı bir şeftir. Janacek ve Mozart operalarını büyük ustalıkla yönetmekteydi. Sydney Senfoni Orkestrası’nı yöneten ilk Avustralyalı şef olarak da tarihe geçmiştir.

2 – Sir Thomes Beecham

Thomes Beecham 29 Nisan 1879 – 8 Mart 1961 tarihleri arasında yaşamıştır. İngiltere Kraliyet Orkestrası’nın aranan ismiydi. Londra Filarmoni ve Kraliyet Filarmoni Orkestraları ile de nam salmıştır.

3 – Sir Colin Davis

Colin Davis uzun yıllar yönettiği Londra Senfoni Orkestrası ile beraber anılmaktadır. 25 Eylül 1927 – 14 Nisan 2013 yıllarında yaşamıştır, dünya çapında bir üne sahiptir.

4 – Yevgeniy Mravinskiy

Yevgeniy Mravinskiy Sovyet Rusya zamanında orkestra yöneten dünyaca ünlü bir şeftir. Bir müddet bale çalıştırıcısı olarak ta karşımıza çıkan Yevgeniy daha sonra Bolşoy Operası’nda şef olarak görev aldı.

5 – Pierre Monteux

Pierre Monteux Fransız bir orkestra şefi olarak dünyada isim yapmıştır. Keman ve viyola çalışmaları ile karşımıza çıkan Pierre, sonraları orkestra yöneticisi olarak görev almıştır.

6 – Bernard Haitik

Bernard Haitik Amsterdam doğumlu bir şeftir, keman ve keman şefliği üzerine de eğitim aldı. Concertgebouw Orkestrası ile beraber orkestra yönetimine adım attı. Bu tarihten itibaren de yüksek başarı göstererek baş şeflik mertebesine yükseldi.

7 – George Szell

George Szell Macaristan doğumlu, Amerikalı bir şeftir. Dönemin en iyi şefleri arasında gösterilmektedir. Cleveland Orkestrası şefliği yaptığı zamanlarda gösterilerini kayıt altına almaktaydı. Bundan dolayı da ölümünden sonra bile halen yeni şeflere örnek olmaktadır.

8 – Ferenc Fricsay

Ferenc Fricsay Budapeşte doğumlu ünlü bir şeftir. Müzik hayatını eğitimler ile taçlandırmıştır. Budapeşte Müzik Akademisinde piyano, klarnet, keman trombon ve kompozisyon gibi çeşitli alanlarda ki eğitimi yanında şeflik eğitimi de aldı. İlk şeflik deneyimini 15 yaşında babasının şefi olduğu Budapeşte Genç Müzisyenler Orkestrası’nda gerçekleştirdi. Sonra ki zamanlarda da büyük orkestralarda görev aldı. Genç yaşta hayatını kaybetmesi nedeni ile erken bir veda gerçekleştirdi.

9 – Sir John Barbirolli

John Barbirolli ismi Manchester Halle Orkestrası’nın kurtarıcı şefi olarak hatırlanmaktadır. Dağılmakta olan orkestrayı toparlayarak yeniden hayat vermeyi başarmıştır. Houstan Orkestrası’nda bir süre baş şeflik yaptı ve dünya çapında ki birçok orkestrada da misafir olarak şeflik yaptı.

10 – Sir John Eliot Gardiner

John Eliot müzik hayatına dünyaya gözlerini açtığı an adım atmıştır. Ailesinin müzisyen olması ve kilise korosunda yer alması onu tam bir müzisyen yapmıştır. Kendi çabaları ile keman çalmayı küçük yaşlarda öğrenen John, 15 yaşında da şeflik eğitimi almaya başlamıştır. Kendi kurduğu Monteverdi Orkestrası’nı yönetmeye başladıktan sonra çeşitli ülkelerde de büyük orkestralar yönetmeye devam etti.

 

11 – Carlo Maira Giulini

Carlo Maira’nın müzik eğitimine henüz 5 yaşında iken başlandı. İtalya’nın en önemli konservatuarlarında eğitimler aldı ve keman çalmaya başladı. Kariyerinde yükseleceği zamanlarda İkinci Dünya Savaşı çıktı ve zorla orduya gönderildi. Savaş sonrası çeşitli orkestralardan davet aldı ve kariyerinde tekrardan yıldızlaşmaya başladı.

12 – Pierre Boluez

Pierre Boluez daha çocuk yaşlarda keman eğitimi almaya başladı ve hayatını sanat üzerine yoğunlaştırdı. Besteci, yazar, piyanist ve şeflik gibi önemli sanat dallarında isim yapmış bir sanatçıdır.

13 – Arturo Toscanini

Arturo Toscanini İtalya ve Amerika’da büyük orkestralar yöneten ünlü bir müzisyendir. Müzik piyasasının eleştirmenleri tarafından günümüze kadar gelmiş en iyi şeflerden olduğu söylenmektedir. Müzik kulağı efsane olan Arturo, yorumlaması ile müzikseverleri adeta büyülüyordu.

14 – Wilhelm Furtwangler

Wilhelm Furtwangler 20. yüzyılda en büyük şefler arasında gösterilmektedir.  Berlin Filarmoni Orkestrası başta olmak üzere birçok büyük orkestra da şeflik yapmıştır. Opera ve senfoni şefliğinde parmakla gösterilen bir müzisyendir.

15 – Sir Simon Rattle

İngiliz şef Simon Rattle 1980 – 1990 yılları arasında büyük bir üne kavuşmuştur. Bu yıllarda Birmingham ve Senfoni Orkestrası’nı yönetmiştir. Daha sonraları 2002 – 2018 tarihleri arasında Berlin Filarmoni Orkestrası’nda baş şeflik yapmıştır.

16 – Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Avusturyalı bir müzisyendir. Viyana Senfoni Orkestrası’nda viyola ve gamba aletlerini ustalık ile çalıyordu. Şef olma hayali ile orkestradan ayrılan Nikolaus 1970’te La Scala’da sahneye ilk adımını atmıştır.

17 – Herbert Von Karajan

Herbet Von Karajan Avusturya doğumlu, dünyaca ünlü bir orkestra şefi olarak müzik piyasasında ün yapmıştır. Orkestra yönetiminde otoriter bir duruş sergileyen Karajan son derece titiz bir müzisyendir.

18 – Claudio Abbado

Milano Konservatuarı müdürünün oğlu olması hasebi ile çocukluğundan başlayan bir müzisyenlik serüveni vardır. Konservatuar eğitimlerinde piyano ve şeflik eğitimlerini aldı. Büyük orkestralarda orkestra şefi olarak görev aldı. 2013 tarihinde İtalya başbakanı tarafından senatör olarak atandı.

19 – Leonard Bernstein

Leonard Bernstein Amerika doğumlu bir müzisyendir. Müzik kariyerine ait eğitimlerini Amerika’da almıştır. Orkestra şefi, yazar, besteci ve piyanist olan Leonard tam bir sanat insanıdır. Dünya çapında bilinirliği olan ilk şeflerdendir.

20 – Carlos Kleiber

Carlos Kleiber küçük yaşlarda müziğe ilgi duysa da babası tarafından başka alanlara yönlendirilmiştir. Kimya bölümünü bitirdikten sonra müziğe yönelen Carlos; besteci, şarkıcı ve piyanisttir. Müziğe yönelmesi ile beraber büyük orkestralarda orkestra şefi olarak ismini duyurdu.